Lage rugklachten behandelen met fysiotherapie

Lage rugpijn is een vaak voorkomend symptoom wat voor kan komen op alle leeftijden. Lage rugpijn is wereldwijd oorzaak nummer 1 voor (tijdelijke) invaliditeit, dit neemt eigenlijk alleen maar toe (Buchbinder et al., 2018; Hartvigsen et al., 2018, Sullivan et al., 2018). Wereldwijd is een flinke stijging zichtbaar van invaliditeitsklachten door lage rugpijn, er is zelfs sprake van een stijging van 54% tussen 1990 en 2015. Dit is voornamelijk te wijten aan de bevolkingsgroei in de hele wereld, maar ook aan het feit dat we met z'n allen gemiddeld ouder worden. Doordat we ouder worden, hebben we ook meer tijd om klachten te krijgen. Deze wereldwijde toename van lage-rugpijnklachten neemt in zowel hoge-, midden- als lage-inkomenslanden toe (Hartvigsen et al., 2018).

Lage rugpijn kan ingedeeld worden in twee subgroepen, namelijk aspecifieke lage rugpijn en specifieke lage rugpijn (Staal et al., 2017). Onder aspecifieke lage rugpijn wordt verstaan: lage rugpijn waarbij geen aanwijsbare specifieke oorzaak voor de klachten te vinden is (Staal et al., 2017). Dit is het geval bij ongeveer 90% van alle patiënten met lage rugpijn.

Deze lage rugpijn kan ook omschreven worden als pijn in de lage rug die belemmerend werkt op het verrichten van algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) of als pijn waardoor de dagelijkse routine beïnvloed kan worden (Dionne et al., 2008). In verband hiermee vindt de schrijver van dit onderzoeksvoorstel dat pijn een belangrijke parameter is voor lage rugpijn.

Lage rugpijn kunnen de kwaliteit van leven beïnvloeden, net zoals andere bio-psycho-sociale factoren (Kovacs et al., 2004). Er is steeds meer bewijs dat psychosociale factoren een cruciale rol spelen in het bellemmeren van het herstel van lage-rugpijnpatiënten. (Pincus, Burton, Vogel, Field 2002). Voorbeelden van deze herstel-belemmerende factoren zijn stress, somatisatie, depressieve klachten en pijn-gerelateerde angsten (Staal et al., 2013).

De behandeling van je rugklachten

Rugklachten zijn goed te behandelen door fysiotherapeuten, veelal helpen zij je met het losmaken van je rugspieren. Vaak wordt niet alleen de rug meegenomen maar wordt meteen ook gekeken naar het hele plaatje. Zo wordt het hele lichaam in kaart gebracht.

Fysiotherapie zal je helpen om het lichaam weer sterk te maken, dat kan zijn door rektechnieken, oefentherapie, dry needling en met houdingstherapie.

Heb je vragen of wil je meer weten over onze behandelingen, neem dan gerust contact met ons op. Onze therapeuten beantwoorden graag de vragen die je hebt.