Wat is een e-sigaret?

Wat is een e-sigaret?
De e-sigaret is een variant van het roken van een normale sigaret. De 'e' in e-sigaret staat voor elektronisch, je rookt dus elektronisch met een e-sigaret. De e-sigaret is ook wel bekend als e-smoker. Maar wat rook je dan? In dit elektronisch apparaat worden speciaal ontworpen vloeistoffen verdampt. Door dit proces staat het gebruik van een e-sigaret ook wel bekend als dampen of vapen . De vloeistof in een e-sigaret heeft de naam e-liquid en is los te bestellen voor de e-sigaret. E-liquid is in vele smaken verkrijgbaar waaronder fruitsmaken, menthol of een tabaksmaak. Daarnaast is er de keuze voor e-liquid met of zonder nicotine.

Hoe werkt een e-sigaret?
De e-sigaret werkt op een batterij, de batterij is verantwoordelijk voor de hitte die nodig is voor het verdampen van de e-liquid. De meeste e-sigaretten zijn oplaadbaar. De e-sigaret is op te delen in twee hoofd onderdelen: de batterij en de clearomizer. De clearomizer is eigenlijk een klein tankje waar de e-liquid in zit. Maar hoe wordt de e-liquid dan verdampt? Hier zorgt de zogeheten coil voor. De coil bevat gloeidraad met katoen daar omheen. Het gloeidraad wordt verhit door de batterij om de e-liquid te verdampen. Wanneer de smaak van de e-sigaret afneemt weet je dat de coil vervangen moet worden. Dit is ongeveer na twee weken. Verder zijn de elektrische sigaret prijzen circa 30~60 euro.

Wat is e-liquid?
De vloeistof voor in de e-sigaret bestaat hoofdzakelijk uit twee bestandsdelen, namelijk propylene glycol en vegetable glycerin. Iedere e-liquid heeft zijn eigenverhouding van deze twee vloeistoffen. De verhouding van de vloeistoffen beïnvloedt de beleving van het gebruiken van de e-sigaret. Hieronder vind je een klein overzicht met verhouding en wat je daarbij ongeveer kunt verwachten. Hier is propylene glycol aangeduid als PG en vegetable glycerin als VG.

  • Verhouding 70 PG/30 VG: throat hit. Hierbij krijg je een kriebel in de keel gevoel. Dit komt door het hogere gehalte PG, omdat PG wat scherper is.
  • Verhouding 30 PG/70 VG: een zacht gevoel. Hier is de verhouding omgedraaid om het scherpe gevoel in de keel van de PG te verzachten.
  • Bij verhouding met 70 VG of meer: wolken en trucjes. Door een hoog gehalte VG is het mogelijk om grote wolken te blazen.

Wat zijn de regels voor het gebruiken van een e-sigaret?
Alle regels omtrent het gebruik van een e-sigaret zijn opgenomen in de tabaks- en rookwarenwet. In deze wet staan de eisen en regels voor bijvoorbeeld de veiligheid, verkoop en vloeistof. Net als voor het traditionele roken geldt de leeftijdsgrens van 18 jaar voor de e-sigaret. Het is goed om te weten dat sinds 1 juli 2020 het rookverbod ook van toepassing is op de e-sigaret, ook als deze zonder nicotine is. Alle regels zijn terug te vinden op de website van de rijksoverheid.